Genetika vagy nevelés? Falus András professzor előadása az egészségről

2016.11.06.

Pár napja a rádióban arról volt szó, hogy Magyarországon a munkaerő bár jól képzett, mégsem veheti fel a versenyt a legtöbb európai országgal, mert egészség tekintetében bizony nem járunk az élen. Sok magyar ember számára szinte természetes, hogy valamilyen krónikus betegségben szenved, míg az olyan szokások, mint a mértékletes, egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a lazítás nem feltétlenül képezik a mindennapok részét.

Falus András professzor, az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság társalapítója előadásában rámutat, hogy az egészségnevelésnek már kora gyermekkorban, az óvodában el kell kezdődnie. A társaság jelmondata: értsd, csináld, szeresd! Elsősorban a társadalom véleményformáló szerepet betöltő tagjait: tanárokat, orvosokat, újságírókat és lelkészeket szeretnék megszólítani, és megtanítani az egészségtudatosság alapjaira, hogy aztán ők széles körben továbbadhassák az ismereteket, és pozitív változások indulhassanak el társadalmi szinten is. Rendkívül fontos, hogy a gyermekeket nevelő szülők is tisztában legyenek az egészséges élet alapjaival, és jó példát adhassanak gyermekeiknek.

Milyen módszerekkel őrizhetjük meg egészségünket és tényleg jobb lesz-e a világ az egyén számára család, imádság és a zene által? Sorsszerű-e, ha valaki depresszióba esik, kiég, vagy egyéb betegség legyűri? Testi-lelki nyavalyáink vajon a genetikára vezethetők vissza, vagy életmódunk tehetők inkább felelőssé a bajok kialakulásáért? Ha az utóbbi igaz, ahogy a professzor úr is sugallja, akkor tulajdonképp örülhetünk a jó hírnek, hiszen ha értjük, csináljuk és szeretjük, pozitív változásokat várhatunk az egyén, és a társadalom szintjén is. Az előadás meghallgatása lehet egy kezdő lépés a tudatosság felé vezető úton, amely testi-lelki jólétünkhöz vezet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Falus András itt letölthető előadását.
 

Eszenyi Réka
Törökőri Református Egyházközség